Tel Aviv

Tel Aviv is gelegen aan de Middellandse Zee en is met ongeveer 400.000 inwoners de tweede stad van Israel. Tel Aviv is trendy, heeft fraaie stranden, de nieuwste clubs en bars en heeft bovendien een levendige gayscene.

Op slechts drie kwartier rijden van de hoofdstad Jeruzalem waan je je in een compleet andere wereld. In 1948 werd in Tel Aviv de Joodse staat Israel gesticht. De stad is tegenwoordig het economische en culturele hart van het land. Vlakbij de stad ligt de internationale luchthaven Ben Gurion International Airport. Vanaf daar reis je eenvoudig verder per openbaar vervoer, sherut of huurauto. Handig is het ook om gebruik te maken van de Israelische taxi app Gett.

Jaffa

Tel Aviv is ooit ontstaan als buitenwijk van een van de oudste steden ter wereld; het 3000 jaar oude Jaffa. Hedendaags zijn de rollen omgedraaid en is Jaffa juist een buitenwijk van Tel Aviv en is het bekend om de sinaasappelen. In Jaffa kun je heerlijk slenteren door de nauwe straatjes met winkeltjes, galeries, visrestaurants en kleine marktjes. Breng ook een bezoekje aan de vlooienmarkt en de oude haven. Proef hier de verschillende culturen zoals de Westerse en Arabische. Aan de kust ligt een heuvel waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt over Tel Aviv. Vanaf half tien 's ochtends op de woensdagen vertrekt er vanaf de Clock Tower een gratis rondleiding.

Neve Tzedek

De wijk Neve Tzedek werd in 1887 gesticht en was de eerste Joodse wijk buiten Jaffa. Tegenwoordig is het artistieke buurt met fraaie gebouwen en trendy boetieks en gezellige bars. 's Avonds zijn er regelmatig live optredens.

Tel Aviv is een van de weinige plekken in het Midden-Oosten waar politiek en religie geen rol spelen. De stad wordt dan ook wel 'the bubble' genoemd. In en rond de stad wonen veel jongeren; volgens de bekende Lonely Planet gidsen behoort het trendy Tel Aviv tot de 3 leukste steden in 2011.

Bauhaus

In Tel Aviv vind je veel witte gebouwen in de typische Bauhaus stijl. Het stadscentrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst; het wordt ook wel de witte stad genoemd door de huizen met geometrische vormen en de asymmetrie. Een aantal fraaie exemplaren bevinden zich aan de bekende Rothschild Boulevard en stammen uit de dertiger jaren.

Winkelen

In Tel Aviv vind je veel modezaken. De inwoners dragen graag trendy en modieuze outfits. Leuke winkels en terrasjes kom je tegen in de straten Sheinkin Street en de Dizengoff Street. In de levendige Nahalat Binyamin wordt elke dinsdag en vrijdag een kunstmarkt gehouden waar lokale kunstenaars kunst, aardewerk, sieraden en speelgoed verkopen. Ook zijn er regelmatig optredens van straatartiesten. Op de drukbezochte Carmel Market doen veel inwoners hun dagelijkse boodschappen. Naast verse producten worden hier ook zaken als keukengerei, kleding en souvenirs verkocht. Uitgebreid winkelen kan ook in de grote Dizengoff Center Shopping Mall en Azrieli Center.

Stranden

In Tel Aviv vind je ook verschillende stranden: ze zijn breed, schoon en ideaal voor een strandvakantie. Aan de levendige boulevard staan bars, clubs en strandtenten. Tel Aviv is ook geliefd bij surfers. Bij de stad Herzliya, 15 kilometer ten noorden van Tel Aviv ligt een van de mooiste stranden van Isreal.

Nachtleven

Tel Aviv heeft een nachtleven dat te vergelijken is met hotspots zoals Barcelona, Ibiza en New York. De populaire bars, discotheken en nachtclubs bevinden zich vooral in en rond de straten Allenby Street, Dizengoff Street, Nahalat Binyamin en Sheinkin Street. In de oude haven van Tel Aviv, Namal, staan veel oude loodsen welke omgetoverd zijn tot trendy bars, restaurants en winkels. Hier is zowel overdag als 's nachts veel te beleven. Op het strand vindt vaak de afterparty plaats. In Tel Aviv zijn diverse gay clubs te vinden en is voor veel homo's dan ook een walhalla. Een goed voorbeeld hiervan is de beroemde Evita Bar. In de zomer vindt altijd de voor het Midden Oosten unieke en kleurrijke Gay Pride plaats.

Tel Aviv links

» Hotels in Tel Aviv (90)
» Wiki Tel Aviv Wikipedia