Noord-Israel

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het noorden van Israel. Hier ligt een gevarieerd landschap met bergen en dalen, maar ook de Middellandse Zee, de Golan Hoogvlakte en de stad Haifa zijn een bezoekje waard.

Voor veel toeristen is Noord-Israel nog een onbekende vakantiebestemming; toch is het de plek voor bijzondere outdooractiviteiten, ecotoerisme en ontspanning op een van de fraaie stranden aan de Middellandse zee.

Haifa

De stad Haifa in het noorden van Israel is de derde stad van het land en is op circa 85 kilometer ten noorden van Tel Aviv gelegen. Haifa heeft een drukke haven, maar biedt ook het nodige aan cultuur en fraaie zandstranden aan de Middellandse zee. Haifa is opgedeeld in drie delen: het commerciële centrum ligt op de Karmelberg, ook wel de bovenstad genoemd, er is een middenstad en de benedenstad met het oude centrum en de haven.

De hoogteverschillen in Haifa zijn eenvoudig te overbruggen met de enige metro in Israel; de Carmelit. Helemaal boven heb je een fraai uitzicht over de kust en zie je prachtige huizen. In de bovenstad vind je ook de meeste winkels, cafés, restaurants en grote hotels gelegen aan de HaNassi Avenue. Breng ook een bezoekje aan de prachtige Baha'i gardens, de wijk Wadi Nisnas met gezellige straatjes en de souk of het Stella Maris Karmelietenklooster. Cultuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken in de verschillende musea in Haifa zoals het Natuurhistorisch Museum, het Nationaal Wetenschappelijk museum en het Haifa Kunstmuseum.

Akko

Ten noorden van Haifa, aan de Middellandse Zee, ligt de oude stad Akko (Acre) met verschillende forten en kruisvaarderkastelen. Akko is door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Deze middeleeuwse vestingstad was een van de belangrijkste steden in deze regio. In de loop der eeuwen is Akko door verschillende culturen bewoond geweest zoals de kruisvaarders en de Ottomanen. Ook Napoleon heeft getracht Akko te veroveren. In de nauwe steegjes in de oude binnenstad zie je nog kerken, kloosters, Turkse baden en andere archeologische vondsten. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn toch de vestigingsmuren welke een uitgebreid ondergronds gangenstelsel herbergen. In het kleine haventje vind je een aantal prima visrestaurants.

Nazareth

Op ongeveer 35 kilometer ten oosten van Haifa ligt de stad Nazareth. Dit is de plaats waar Jezus opgroeide. Dit vroegere Joodse dorpje is tegenwoordig een drukke Arabische stad. Op de locale markt kun je het heerlijke gebak en verschillende andere zoetigheden proeven. Breng ook zeker een bezoekje aan de Basiliek van de Aankondiging. Deze kerk werd gebouwd op de plek waar het huis van Maria heeft gestaan en waar ook een aartsengel is verschenen.

Het Meer van Tiberias

De belangrijkste bron voor het drinkwater in Israel is het Meer van Tiberias, ook wel het Meer van Galilea of het Meer van Kinneret genaamd. Direct aan het meer liggen campings, hotels, stranden en zijn er verschillende verschillende watersporten te beoefenen. Ook is het mogelijk om rond het Meer van Tiberias te fietsen of om een boottocht te maken. De drukste plaats aan het meer is Tiberias; hier kun je over de boulevard wandelen en heerlijk eten in een van de vele visrestaurants. Vlakbij llgt ook het spacomplex met warmwaterbronnen Hamat Gader. Voor veel Christenen, Jezus zou hier wonderen hebben verricht, is het Meer van Tiberias ook een bedevaartsoord met diverse basilieken en kerken.

Safed

Safed is de bakermat van de Joodse mystiek en van Kabbala. Gelovigen uit de hele wereld komen naar Safed om er te bidden, te studeren en om begraven te worden. De oude stad ligt prachtig in de heuvels. Tijdens je bezoek aan Safed (wordt uitgesproken als Tsfat) mag het Kabbala museum niet op je lijstje ontbreken, alsmede de prachtige steegjes in de Joodse wijk met verschillende synagogen. Ook wonen er veel kunstenaars in de stad. In mooie oude huizen onderaan de heuvel wonen de meeste kunstenaars. In de diverse etalages zijn souvenirs en betaalbare kunst te koop.

Golan hoogvlakte

In het noordoosten van Israel ligt de Golan hoogvlakte. Dit bergachtige gebied heeft een aantal mooie natuurparken en overblijfselen van de oude Joodse stad Gamla. Je kunt er heerlijk wandelen en in de winter zelfs skiën; De Hermonberg is de wintersportbestemming van Israel. Breng tijdens je bezoek aan de Golan hoogvlakte ook een bezoekje aan een wijngaard of wijnbar en proef de heerlijke Israelische wijn. Overnachten is prima mogelijk in een van de landelijk gelegen guesthouses of kibboets.

Noord-Israel links

» Hotels in Haifa (16)
» Hotels in Safed (7)
» Hotels in Nazareth (11)
» Hotels Meer van Tiberias (46)
» Haifa Tourism (off.)
» Wiki Haifa Wikipedia