Jeruzalem

Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en het middelpunt van het land. Velen noemen de stad zelfs het religieuze, culturele en historische centrum van de wereld. Jeruzalem biedt toeristen heilige plaatsen en een rijke geschiedenis. Ook heeft de stad een moderne kant.

In de Israelische hoofdstad leven drie bevolkingsgroepen samen: Joden, Moslims en Christenen. De historische binnenstad is voor hen een bijzondere plek. De Joden gaan bidden bij de Klaagmuur, de Moslims gaan naar de Al-Aqsamoskee en voor de Christenen is het de plek waar Jezus is opgestaan. Ook niet-gelovigen zullen Jeruzalem in historisch en cultureel opzicht interessant vinden. In de eeuwenoude stad wonen bijna 800.000 mensen en is te verdelen in een oud en nieuw deel.

De Oude stad

De belangrijkste bezienswaardigheden van Jeruzalem vind je vooral in de Oude stad. De geheel ommuurde binnenstad bestaat uit een Joodse, Arabische, Armeense en een Christelijke wijk. De binnenstad bereik je via de Jaffa Gate. Het is hier gepast om bedekkende kleding te dragen in de smalle straatjes met marktjes, winkeltjes en restaurants.

Klaagmuur

De beroemde Klaagmuur is de meest heilige plek voor Joden. Dit is de Westelijke buitenmuur (Western Wall) van de vroegere Tweede Tempel. Mannen en vrouwen bidden gescheiden bij de Klaagmuur en op Joodse feestdagen en op sjabbat heerst er een bijzondere sfeer. Voor mannen is het verplicht om een keppeltje te dragen. Er zijn gratis exemplaren te leen.

Tijdens de Joodse feestdagen, maar ook tijdens de sjabbat is er bijna geen openbaar vervoer in gebruik, mogen er geen foto's genomen worden en zijn de meeste winkels dicht in Jeruzalem.

Via Dolorosa

De beroemde Via Dolorosa is de weg welke Jezus moest lopen van zijn veroordeling tot aan de kruisiging. Deze kruisweg loopt dwars door de nauwe straatjes van de Arabische wijk en eindigt in de Christelijke wijk bij de Heilig Grafkerk. Langs de route vind je veertien statiën (stops) die een belangrijke gebeurtenis tijdens de kruistocht van Jezus beschrijven.

Heilig Grafkerk

De Heilig Grafkerk werd gebouwd op de plaats waar Jezus is gestorven en ook weer is opgestaan. In deze kerk staan geen banken, maar wel hebben de verschillende Christelijke stromingen een eigen kapel. NB: het kan hier erg druk zijn, dus trek wat extra tijd uit voor een bezoekje aan de Heilig Grafkerk.

Tower of David

Direct naast de Jaffa Gate staat de Tower of David. Van deze oude citadel werd lange tijd aangenomen dat dit het paleis van koning David betrof. Je vindt er nu opgravingen die meer dan 2500 jaar oud zijn. In het Tower of David museum vinden op de zomeravonden prachtige geluid- en lichtshows plaats.

De Nieuwe stad

De Nieuwe stad ligt in het westen van Jeruzalem. Hier kun je onder andere eenvondig een fietstocht maken of een ritje met een Segway maken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

Yad Vashem

Gelegen in een bosrijke omgeving ligt op een heuvel het Holocaust museum Yad Vashem. Dit indrukwekkende museum laat vele historische feiten over de Tweede Wereldoorlog zien en geeft de miljoenen Joden die zijn vermoord een gezicht. De toegang van Yad Vashem is gratis.

Israel Museum

In dit grootste culturele instituut in Israel vindt je verschillende afdelingen met onder andere Bijbelse historie, archeologie, Joodse kunst en meer. De belangrijkste trekpleisters van het Israel Museum zijn echter de in 1947 gevonden Dode Zee rollen. Hierop staan de oudste Bijbelse teksten van de wereld.

Olijfberg

Vanaf de beroemde Olijfberg heb je een prachtig uitzicht over de oude stad en de Gouden Rotskoepel. Je kunt er langs de tuin van Gethsemane lopen, daar waar Jezus werd verraden, om vervolgens naar beneden naar de oude stad te gaan.

Trendy Jeruzalem

Jeruzalem heeft bezoekers en inwoners meer te bieden dan alleen religie. In de stad vindt je ook een aantal trendy wijken. Zo wordt de wijk Emek Refarm het Soho van Jeruzalem genoemd door de vele galeries, winkels en hippe bars. In de moderne Mannilla buurt kunnen winkelliefhebbers hun hart ophalen. In het voetgangersgebied rond de Ben Yehuda straat liggen een aantal gezellige cafés. In de wijk Nahalat Shiva is een bezoekje aan de overdekte markt een must.

Jeruzalem links

» Hotels in Jeruzalem (57)
» Jerusalem Tourism (off.)
» Jeruzalem startpagina
» Jeruzalem startkabel
» Wiki Jeruzalem Wikipedia